Hogyan tároljuk a kávét?

Tudtad, hogy a kávé megfelelő tárolása nagyon fontos? A kávé íze nagyon érzékeny a külső hatásokra, például a fényre, a levegőre, a nedvességre és a hőre. Még a külső szagok is befolyásolhatják a kávé ízét. Ha meg akarod őrizni az eredeti ízt, fontos, hogy megfelelően tárold a kávét. Szerencsére ez nem egy bonyolult dolog, viszont annál több előnnyel jár a kávé íze szempontjából. Lássuk, hogyan lehet a legjobban tárolni az egyes kávéfajtákat.

Szemes kávék tárolása

A tárolás viszonylag egyszerű. A külső rész egyfajta védelemként szolgál a kávészemben található aromák számára. Ez azt jelenti, hogy az őröletlen kávészem jobban védett a külső hatásokkal szemben. Fontos azonban, hogy a tárolás megfelelő módon történjen. Így a lehető legtovább élvezheted a kávé eredeti aromáját.

A kávészemek tárolásáról némileg eltérnek a vélemények. Egyesek a kávészemek fagyasztóban való tárolására esküsznek. Tény, hogy ennek a módszernek vannak előnyei is, hiszen a fagyasztó egyszerre hideg és sötét. A kockázat abban rejlik, hogy nagyobb eséllyel szivároghat nedvesség a belsejükbe, ha a kávészemeket újra és újra lefagyasztjuk. Ezért sokan inkább légmentesen záródó üvegben vagy fémdobozban, sötét helyen tárolják a szemes kávét.

Az őrölt kávé tárolása

Az őrölt kávé tárolására vonatkozó első tanács a következő: soha ne nyiss ki új csomagot, amíg a régi ki nem ürült. A csomagolásokat úgy tervezték, hogy a kávé a lehető legtovább megőrizze ízét.

Tipp: Van olyan átlátszó befőttesüveged, amelyben légmentesen tarthatod a kávét? Akkor hagyd nyugodtan a kávét a csomagolásban, és úgy tedd bele az üvegbe. Ez a fény hatását is korlátozza.

Kávékapszulák tárolása

Végül a kávékapszulák tárolására vonatkozó tanácsok. A kávékapszulákat viszonylag könnyű tárolni. Nagy előnyük, hogy az alumínium kapszula megvédi a kávét a nedvesség, a fény és az oxigén káros hatásaitól. Ez csökkenti annak az esélyét, hogy a kávé veszít az aromájából. Csak arra figyelj, hogy a kapszulákat is száraz, hűvös helyen tartsd.