Ha a kávészemre gondolunk, akkor egy mélybarna, finom aromájú kávébabot képzelünk el. Ezt az állapotát a pörkölésnek köszönheti, ami általában a blend elkészítése után történik. Minden blendnek megvan a maga optimális pörkölési ideje és hőmérséklete, pörkölőmestereink ezáltal biztosítják, hogy az ízprofil pontosan olyan legyen, amilyennek lennie kell.

Hogyan pörkölik a kávészemet?

A kávébab eredetileg zöld színű. De zöld babból nem tudunk kávét főzni, ezért először meg kell pörkölnünk. A pörkölés során a zöld kávébab egy átalakuláson megy keresztül. Elveszti nedvességtartalmát, aranybarnára pörkölődik, a sejtfalak felrepednek és így laza szerkezetűvé válik. A közben hallható roppanás a pattogatott kukoricáéhoz hasonlítható. Minél frissebb a kávébab, annál keményebben pattog. Amint elérte a kívánt pörkölési szintet, a pörkölőmester leállítja a folyamatot, és hagyja a kész kávészemeket kihűlni.

Mire kell figyelni a pörkölésénél?

Minden egyes ízprofilnak megvan a maga optimális pörkölési ideje és hőmérsékleti profilja. Míg az espressot hosszan és mélyen pörkölik, hogy erős és kissé kesernyés ízt kapjon, addig a lekerekített ízprofilú kávékat rövidebb ideig pörkölik. Mivel a pörkölés rendkívül fontos lépés, e lépés során minőségellenőrzést kell végezni.

Világos pörkölés

A világos pörköléssel a kávészemeket csupán enyhén, rövid ideig pörkölik, ami finom ízt kölcsönöz a kávénak. A világos pörkölés jellemzője, hogy előtérbe kerül a kávé természetes íze.

Közepes pörkölés

A közepes pörkölésű kávé kiegyensúlyozott, gazdag ízt és hamornikus aromát biztosít. Ezeket a kávészemeket egy kicsit tovább pörkölik, mint a világos pörkölésűeket, így egy fokkal sötétebb színt kapnak. A kávé természetes ízét még mindig érezni lehet, de a hosszabb pörkölésnek köszönhetően a kávé aromája is teltebb lesz. A közepes pökölésű kávék általában lekerekített ízvilágúak és tökéletesek egy finom lungo elkészítéséhez.

Sötét pörkölés

A sötétre pörkölt szemek olyan barnák, mint az étcsokoládé. Ez a sötét szín és erős íz a hosszú, magas hőfokú pörkölésnek köszönhető. Itt a természetes ízeket intenzív aromák váltják fel.