Különböző őrlési fokozatok vannak: finom, közepes és durva. Az őrlés finomsága alapvetően a kávéfőzési eljárástól függ, melynek sokféle módja van. De egy csésze kávé akkor a legfinomabb, ha az elkészítési módszerhez megfelelő őrlési finomságot használod

Melyik főzési módszert használod?

French press

A dugattyús, vagy más néven french press, jól ismert főzési módszer. A főző egy üvegedényből és egy fémszűrőből áll. A forró víz sokáig keveredik az őrölt kávéval, amit egy szűrőn keresztül kézzel átpréselhetünk. Ehhez a módszerhez leginkább a durva őrlési fokozat illik. Ha az őrlési fokozat túl finom, a kávészemcsék átjutnak a szűrőn.

Kotyogós

A kotyogós kávénál is, ami hazánkban a legnépszerűbb főzési módszer, fontos a megfelelő őrlési finomság. A kotyogós a nevét a jellegzetes kotyogó hangjáról kapta, amelyet akkor ad ki, amikor a kifolyószelepen az elkészült, forró kávé a kiöntőedénybe áramlik és a gőz távozik a kávéfőző fedele alól. Itt sem szeretnénk, ha a kávészemek a szűrő lyukain keresztül átjutnának az italba, ezért általában a közepes vagy durva őrlésű kávé ajánlott ehhez a főzési módhoz.

Filteres kávéfőző

A filteres módszer, a kávéfőzés régi, megbízható technikája. Itt egy papírszűrőt használunk, amelyben a forró víz és az őrölt kávé találkozik. Ezután a friss kávé kicsöpög a szűrőből, és a tartályban összegyűlik. A filteres kávéfőzőhöz vagy a Chemexhez a legmegfelelőbb őrlés a finom őrlés.

Automata kávéfőző

Miért szerepel a listán az automata kávőfőző? Azt gondolnád, hogy csak szemes kávét kell venni hozzá és kész. Így is van! De aztán a kávészemet a gép fogja megőrölni. A gép beállításakor az őrlési fokozatot ízlésed szerint beállíthatod. Szereted a savas, intenzív ízeket? Akkor állítsd durvára az őrlést. Ha a kesernyés és erős ízeket kedveled, akkor jobb, ha finom őrlést választasz.