A kávét gyakran a szemek színe alapján írják le: világos pörkölésű, közepesen pörkölt és sötét pörkölésű. Minden pörkölésnek megvan a maga sajátossága, így minden csésze kávé egyedi aromával rendelkezik. De mi a különbség a világos, a közepes és a sötét pörkölés között, és hogyan alakultak ki ezek a különbségek?

Honnan származik a kávé?

A kávébab főként az Egyenlítő körüli országokból - az ún. kávéöv országaiból -, például Brazíliából, Vietnamból és Kolumbiából származik. A trópusi éghajlat ideális a kávécserje termesztéséhez. A robusta főként Afrikából és Ázsiából származik, az arabica pedig a magasabban fekvő régiókban, főként Közép-Afrikában, Dél- és Közép-Amerikában, valamint Ázsiában terem.

Milyen kávébab fajták léteznek?

Sokfajta kávébab létezik, közülük a leggyakoribb, legismertebb az arabica és a robusta.

Arabica

Az arabica kávécserje átlagosan 1500 méteres tengerszint feletti magasságban terem. Ezek a kávébabok főként Közép-Afrikából, Dél- és Közép-Amerikából, valamint Ázsiából származnak, ahol több mint húsz különböző fajta terem. Ez egy jó választás, ha szereted a lágyabb ízeket.

Robusta

Fontos nap áll előtted, és szeretnéd jól kezdeni? Akkor kezdd egy csésze, finom robusta kávéval! Az erős aromák azonnal felélénkítenek. A robusta cserje alacsonyabb magasságban, melegebb éghajlaton nő és kevésbé van kitéve az éghajlati változásoknak vagy a kórokozóknak.

Miről árulkodik a pörkölés?

A pörkölési szín döntő fontosságú a csésze kávé íze szempontjából. A pörkölés barna színt ad a kávészemeknek. Ekkor a szemek elveszítik nedvességtartalmukat, és létrejön a mindannyiunk által ismert, összetéveszthetetlen kávéaroma. De hogyan is működik ez pontosan? Megmagyarázzuk.

Világos pörkölés

A világos pörkölésű kávészemek világos színűek, ami a viszonylag alacsony hőmérsékleten történő pörköléssel jön létre. Ezeken a kávészemeken általában nem látható olajréteg. Ez a pörkölési mód viszonylag könnyű ízt ad, és a kávé általában édesebb, savasabb és világosabb. Enyhe pörkölésű kávét keresel? A Douwe Egberts Omnia termékei közül az alábbiakat ajánljuk:
- őrölt-pörkölt kávé: Gold, Barista Editions Arabica
- szemes kávé: Gold Crema, Barista Editions Cremoso
- kapszulás kávé: Crema

Közepes pörkölés

A közepesen pörkölt kávészemek színe kissé sötétebb, és ízük telt, de kiegyensúlyozott. A kávé tiszta, természetes ízét közepes pörköléssel is érezni lehet. Mivel a kávészemeket egy kicsit tovább pörkölik, a kávébab színe sötétebb lesz. Még mindig nem látszik igazi olajréteg, mivel a hőmérséklet még mindig túl alacsony ehhez. Ha közepes pörkölésű kávét keresel, a Douwe Egberts Omnia termékei közül az alábbiakat ajánljuk:
- őrölt-pörkölt kávé: Classic, Cremoso Intenso
- szemes kávé: Classic, Barista Editions Cortado
- kapszulás kávé: Guatemala, Classico

Sötét pörkölés

A sötétre pörkölt kávészemek néha a felületet borító olajcseppekről lehet felismerni. Az olajat a kávészem melegítésével nyerik ki. Ez nagyon intenzív ízt ad a kávénak, amit imádnak a kávé szerelmesei! Nagyon ajánlott, ha szereted az erős aromákat! Ha a sötét pörkölésű kávékért rajongsz, a Douwe Egberts Omnia termékei közül az alábbiakat ajánljuk:
- szemes kávé: Espresso
- kapszulás kávé: Ristretto

Nagyon sötét pörkölés

Ahogy a neve is mutatja, a nagyon sötét pörkölésű kávészemek kifejezetten sötét színűek, és néha olajosak. Ezek gyakran erőteljes ízűek, ezért leginkább espresso készítésére alkalmasak. Ha ilyen pörkölésű kávát próbálnál ki a Barista Editions Espresso Mezzo-t ajánljuk.

Melyik pörkölés melyik kávétípushoz illik a legjobban?

Ha szereted feketén inni a kávét, akkor a lágysága, gyümölcsössége miatt a világos pörkölést válaszd. De ugyanúgy megfelel a közepes pörkölés is azoknak, akik szeretik a kesernyés utóízt. Mindkettő jól illik a tejeskávé elkészítéséhez is. A sötét pörkölés erőssé és zamatossá teszi az espressot, tehát cappuccino, latte macchiato készítésére is kiválóan alkalmas.