Te is imádod a frissen főzött kávé illatát? A kávé egy sokoldalú ital, amelyet valójában egész nap iszunk. Az egyik ember számára a kávé a reggeli rutin fontos része, mely segít elindítani a napot, mások pedig inkább egy finom vacsorát koronáznak meg egy ízletes kávéval. Akárhogy is, sokan szeretik a kávét, és mi is! Az alábbiakban mindent elolvashatsz a kávé ízeiről.

Mi az a kávéaroma és hogyan jön létre?

A kávéaroma több, mint a kávé illata. Ez a kávéban lévő különböző anyagokkal, az illattal és az ízzel mind összefügg, ezek együttese hozza létre az ismerős kávéaromát.
Ez az aroma kávészemenként és pörkölésenként (világos, közepes, sötét) eltérő. Akkor érezzük, amikor a kávéban lévő különböző anyagok elpárolognak. Ha forró vizet adunk az őrölt kávéhoz, ezek az anyagok felszabadulnak, és kialakul a kávé aromája. Az illat fontos szerepet játszik az ízlelésünkben, és ezért hozzájárul minden egyes csésze kávé ízéhez.

A professzionális kávékóstolás során először megszagoljuk a száraz kávéőrleményt. Ezután vizet adunk a kávéhoz, és néhány percig várunk. Aztán újra megszagoljuk a kávét, így érezni legjobban a kávé aromáját, mert a víz biztosítja az aromák felszabadulását. A professzionális kávékóstolás – a borkóstoláshoz hasonlóan – egy olyan szakma, amelyhez több éves tapasztalatra van szükség, hogy megfelelően lehessen végezni.

Az emberek gyakran nem tudják, hogy pontosan milyen ízt is éreznek. Érdekel és szeretnéd megtanulni, hogyan kell megkóstolni a kávét? Íme néhány tipp, ami segíthet:

Mindenekelőtt azt javasoljuk, hogy igyál sokféle kávét! Biztosak vagyunk benne, hogy ez kellemes feladat lesz.
Kóstold meg a kávét a megszokottnál valamivel alacsonyabb hőmérsékleten!
Kóstold meg a kávét nagy levegővétel után, hagyd, hogy a kávé átjárja a szádat, és elérje az összes ízlelőbimbódat. Azt fogod tapasztalni, hogy teljesen más, új ízeket érzel a kávéban.
Hasoníts össze különböző pörkölési típusokat! Ha például eddig a Classicra esküdtél, próbáld ki a világosabb pörkölésű Barista Editions Cremosot vagy a sötétebbre pörkölt Espresso variánst.