A kávé története

Honnan is származik valójában a kávé? A kávé pontos eredetéről számos legenda kering. Az egyikben egy pásztorról van szó, aki észrevette, hogy a kecskéi nagyon felélénkültek, miután bizonyos színes bogyókakat legelésztek. Ezután ő maga is szedett belőle, megfőzte, és megitta a forró, keserű italt. Évszázadokkal később még mindig ezt az italt isszuk (egy kicsit másképpen elkészítve).

Honnan ered a kávé?

A kávé Etiópiából származik, amely 1380-tól 1897-ig a Kaffa nevet viselte. De a szó eredetének van egy másik megfejtése is: az arab qahwa szó, amelyből a mi kávé szavunk is ered. Európába a 17. században érkezett meg a kávézás szokása. Az első európai kávéház 1624-ben Velencében nyílt meg. A kávéházakban pedig megjelent a kávéfőzésre és felszolgálásra szakosodott személy, olasz eredetű szóval barista, vagy régi magyar kifejezéssel kávépincér.

Hogyan készül a kávé?

Kávéültetvények

A kávébab főként az Egyenlítő körüli országokból - az ún. kávéöv országaiból - például Brazíliából, Vietnámból és Kolumbiából származik. A trópusi éghajlat ideális a kávécserje termesztéséhez. Az ültetvényeken a kávén kívül gyakran láthatunk más fákat is, mert a kávécserjéknek árnyékra van szüksége.

Szüret

Az általunk ismert kávébab valójában egy gyümölcs, a kávécseresznye belseje, még pontosabban egy mag. A kávécseresznyének körülbelül kilenc hónapra van szüksége az éréshez. Ezekben a hónapokban zöldről vörösre színeződik. Amikor a bogyók szép piros színt kapnak, indulhat a szüretelés.

Mi történik a szüret után?

1. módszer (száraz eljárás)

A szüret után 2 hétig szárítják a kávécseresznyét, és csak teljes száradás után hántolják. Ezt a módszert gyakran alkalmazzák a robusta fajtáknál.

2. módszer (vizes eljárás)

A termések húsát közvetlenül a szedés után eltávolítják a kávébabról. A kávébabokat ezután egy tárolóba helyezik, ahol 24 órán át erjednek. Az erjedés után a kávébabokat megmossák, majd több napig szárítják. Az erjesztési folyamat jobb ízt ad a kávébabnak. Ezt a módszert a jobb arabica fajták esetében alkalmazzák.

Receptúra

Ezután a kávészakértő határozza meg az elérni kívánt ízvilágot, amely különböző eredetű, fajtájú kávékból áll össze, ahol mindegyik sajátos ízzel és aromával rendelkezik.

Pörkölés

Ezután készen állnak a kávészemek a pörkölésre. A pörkölés lehet világos, közepes vagy sötét. A sötétebb pörkölés erősebb ízt jelent. Ez nem jelenti azt, hogy a kávé több koffeint is tartalmaz. A különböző kávéfajtákról és intenzitásokról további információkat a kávéfajtákról szóló cikkünkben találsz. A pörkölés után a kávészemeket azonnal lehűtik, hogy a megfelelő szinten álljon le a pörkölési folyamat.

Mennyi a kávé eltarthatósági ideje?

Az őrölt kávé száraz, zárt vákuumcsomagolásban tizenkét hónapig is eltartható. Fontos, hogy a kávéba ne kerüljön levegő (oxigén). Ha a csomagot már felbontották, körülbelül három hét elteltével észrevehető a kávé ízének változása.

Miért van ez így? Amikor az őrölt kávé oxigénnel érintkezik, az aromaanyagok oxidálódnak. Ez módosítja a kávé ízét, csökkenti az aromásságot. A kávé eltarthatóságát a túl magas hőmérséklet vagy páratartalom is befolyásolhatja. A kávé használata előtt alaposan nézd meg a csomagolást. Ezen mindig szerepel egy "minőségmegőrzési idő" dátum.

Mi a legjobb módja a kávé tárolásának?

Erre a kérdésre a választ részben már fentebb megtalálod; a kávét a legjobb hűvös, száraz helyen tárolni. Ha a csomagolás még le van zárva, akkor a kávé sokáig eltartható. Ha a csomag már nyitva van, a legjobb, ha a kávét egy zárt fémdobozba vagy befőttesüvegbe teszed. Ez megakadályozza, hogy túl sok levegő jusson be, és a kávé veszítsen az aromájából.

A kávénak nagyon gazdag történelme van és még ma is az egyik legnépszerűbb ital a világon. Most már tudod, honnan ered és hogyan jut el a csészédig!