Cremának az espresso tetején lévő habréteget nevezzük. Ez árulkodik a frissen főzött kávé minőségéről. Hogyan alakul ki, és mit is tudhatunk meg általa? Jöjjenek a válaszok:


Mi is az espresso crema?

A crema a kávészemből származik, ami az aroma kipréselésével keletkezik. Ez a réteg nem lehet túl vékony, de túl vastag sem. Onnan tudod, hogy az espresso jó, ha legalább két percig változatlan marad a tetején a crema réteg.

Milyen arányban van jelen?

Szakértők szerint a tökéletes crema réteg az espresso 1/10 része.

Mit árul el a kávéról?

A crema réteg alapján megállapíthatod, hogy a kávét frissen főzték-e és megfelelő volt-e a hőmérséklet. Mutatjuk, mire ügyelj, hogy igazi ínyenccé válhass.

Túl kevés a crema?

Amennyiben a réteg nagyon vékony, az azt jelzi, hogy a kávészemeket túl durvára őrölték. Ilyenkor érdemes finomabb őrlést választani, vagy ennek megfelelően beállítani a kávégépet. Az is előfordulat, hogy a gép piszkos vagy túl kevés kávéval lett megtömve.

Túl világos a crema?

A világos réteg is azt jelenti, hogy túl durvára lett őrölve a kávébab. Továbbá azt is jelezheti, hogy túl kevés kávét használtunk, túl alacsony a hőmérséklet vagy túl alacsony volt a nyomás.

Túl sötét a crema?

Ebben az esetben túlságosan finomra lett őrölve a kávé. Előfordulhat, hogy túl sok kávét használtunk, túlságosan megtömtük a kávéfőzőt és így túl magas lett a nyomás, esetleg túl magas volt a hőmérséklet.

Gyorsan eltűnik a crema?

A túl hideg vagy túl forró kávécsésze is eredményezheti, illetve a kávégép alacsony víznyomása is. Ezen egyszerűen lehet segíteni: langyosítsd fel a csészét, vagy ha forró, vízzel hűtsd vissza egy kicsit, hogy tovább tudd élvezni a crema réteget.