Sokan gondoljuk úgy, hogy a kávé és a koffein kéz a kézben járnak, de ez nincs így minden esetben. A koffeinmentes kávéval továbbra is élvezheted a kedvelt ízt és átélheted a kávézás hamisítatlan élményét!
Jobban megismernéd a koffeinmentes kávét és annak előállítási módját? Beavatunk a részletekbe.

1. Koffeinmentes kávébab nem létezik

A kávébabból nem lehet az összes koffeint kivonni, mindig marad egy kis mennyiség benne, de nem kell aggódni! Törvény szabályozza, hogy a koffeinmentes kávé soha nem tartalmazhat 0,1%-nál több koffeint. Azaz egy gramm száraz kávéörleményben 1 milligramm koffein van. Ez a mennyiség annyira alacsony, hogy szervezetünk alig képes észlelni.

2. A kávébabból több módszerrel is ki lehet vonni a koffeint

A kávét többféleképpen lehet koffeinmentesíteni. A folyamat során a kávébabot áztatják, majd kioldják a koffeint. Az eljárásban sértetlenül maradnak az illatért és ízért felelős komponensek.
Jelenleg főként két módszert alkalmaznak a kávék koffeinmentesítésére: az oldószeres módszert és a széndioxidos eljárást.

Az oldószeres módszer

Mindkét eljárás esetében a koffeint a kávé pörkölése előtt vonják ki a kávébabból. Ennél a folyamatnál a zöld kávébabot gőzölik, nedvesítik, majd fél órára extrahálószerbe áztatják. A folyamatot addig ismételgetik, míg a koffein ki nem oldódik teljesen. Következő lépésként hosszú gőzölés következik, hogy az oldószer maradványait teljesen eltávolítsák a kávébabokból. Ezt követően a babot forró levegőn szárítják, majd alacsony hőmérsékleten lehűtik.
Ezután már csak a pörkölés van hátra.

A széndioxidos eljárás

A műveletet elején a kávébabot itt is vízbe áztatják, amitől az megduzzad. Ezután nagyon nagy nyomáson és alacsony hőmérsékleten vonják ki a koffeint folyékony széndioxid segítségével. A folyamat végén, a kávébab szárításakor a széndioxid elpárolog. Az eljárást megelőzően a kávé 1 és 2,5% közötti koffeintartalommal rendelkezik, amiből a kezelés után legfeljebb 0,1% marad.


3. A koffeinmentes kávéval kevesebb az alvászavar, fejfájás és nyugtalanság

Egyeseknél a koffein elalvási problémákat, fejfájást is okozhat. A koffeinfogyasztás csökkentésével ezek a problémák egyenes arányban mérséklődnek.


4. A Douwe Egberts Omnia koffeinmentes kávé ízre majdnem azonos a koffeines változattal

A koffeinmentesítés korábban említett módszerei nem befolyásolják a kávé ízét. Koffein ide vagy oda, a megszokott ízt mindkét esetben élvezheted.