Melyek a legkedveltebb kávéfajták?

Magyarországon hosszú idők óta az espresso örvend a legnagyobb népszerűségnek, viszont a cappuccinot vagy a latte macchiatot is sokan szeretik. Kíváncsi vagy, hogy milyen kávéféleségek léteznek még? Összegyűjtöttük őket:

Lungo

Az erőteljes espresso és ristretto kávékhoz képest a lungo egy enyhébb változat, ami ugyannyi kávéból készül, mint az espresso, de több mint kétszer annyi vizet kell hozzáadni. Az íze így kevésbé lesz intenzív, és azok is élvezhetik, akik a mérsékelt kávéízt kedvelik.

Two Ristretto coffee cups standing on floor of coffee beans

Ristretto

A ristretto az espresso „kistestvére”, hiszen méretét tekintve fele akkora. Egy ristretto 15ml vízzel készül, míg az espresso 30ml vízzel. A jellegzetes ízt a nagy nyomásnak köszönhetjük, ami a vizet átpréseli az őrölt kávén, így kapjuk meg azt az ízt, aminek az igazi kávérajongók nehezen tudnak ellenállni.

Cappuccino

Sokak kedvence, de mit is takar ez a népszerű kávéfajta? A cappuccino szót hallva nem gondolnánk, hogy ez a típus Bécsből származik. Az osztrák ital ⅓ espresso kávéból, tejből és tejhabból áll.

Tejeskávé

Gyerekkorunkból talán sokunk számára ismerős ez az ital. Arányait tekintve ⅓ kávéból és ⅔ tejből áll. Ismertebb névén latte macchiato…vagy van különbség? Igen, mégpedig az elkészítési módban. A latte macchiato ⅔ meleg tejjel készül, melynek a tetejére kerül az espresso. Óvatos és lassú mozdulatok mellett szépen elkülönülnek a rétegek.

Slow coffee

Egy hagyományos kávékészítési mód új külsőt kapott, amely így otthon is egyszerűen elkészíthető. Lényegben ez az ismert csepegtetett kávé, ahol egy szűrőre tesszük a durvára őrölt kávét, és leöntjük vízzel, ami a kávén keresztül szép lassan lecsepeg.

Flat white

Most már ismerjük a cappuccinot, az espressot és a filterkávét, de hallottál már a flat white-ról?
A kávék történetét tekintve egy fiatalabb fajtáról van szó, ami dupla ristrettoból, habosított tejből és egy vékony tejhabrétegből áll. A flat white esetében ügyelni kell arra, hogy a tejhab krémes, buborékmentes legyen.
A különlegességek kedvelőinek kötelező kipróbálni.

Cortado

Itthon a latte és a cappuccino mellett a cortado egy kevésbé ismert kávé, viszont Spanyolországban, Portugáliában és Kubában nagy népszerűségnek örvend. Úgy is hívhatnánk, hogy a flat white kistestvére, amiben fele annyi kávé és tej van. Egy ristrettóból készül, amihez 30-50% arányban adnak tejet, végül egy vékony tejhabréteggel koronázzák meg.

americano

Americano

Nem vesztél el még a kávéféleségek rengetegében? Akkor menjünk tovább! Itt az americano, a ristretto ellentéte. Eredete a II. világháborúig vezethető vissza, ahol az amerikai katonáknak túl erős volt Olaszországban a kávé, ezért egy kevés vízzel felöntötték az espressot. A helyiek pedig élcelődve americanonak nevezték el a típust.