Karamellás banántorta

Elkészítési idő:
60 perc
Teljes idő:
90 perc
Eszközök
  • két 15 cm átmérőjű kapcsos tortaforma
  • kézi habverő
  • sütőpapír
  • serpenyő

Valami finomságot keresel a délutáni kávéd mellé? Akkor próbáld ki ezt a karamellás banántortát, amelyen az eszpresszós cukormáz tökéletes kombinációt alkot egy csésze D.E Omnia kávéval!

Hozzávalók

  • 200 gramm vaj (a tortához)
  • 300 gramm cukor (a tortához)
  • 1 csomag vaníliás cukor (a tortához)
  • 4 tojás (a tortához)
  • 400 gramm liszt (a tortához)
  • 3 tk sütőpor (a tortához)
  • 125 ml tej (a tortához)
  • 100 ml karamell szósz (a töltelékhez és a cukormázhoz)
  • 3 banán (a töltelékhez és a cukormázhoz)
  • 100 gramm dió (a töltelékhez és a cukormázhoz)
  • 250 gramm vaj (a töltelékhez és a cukormázhoz)
  • 100 gramm porcukor (a töltelékhez és a cukormázhoz)
  • 2 csésze D.E Omnia eszpresszó (a töltelékhez és a cukormázhoz)
  • 4 kocka étcsokoládé durvára vágva (a töltelékhez és a cukormázhoz)

Elkészítés

  1. 01

    A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tortaformákat béleljük ki sütőpapírral.

  2. 02

    A habverővel habosra keverjük a vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, egy újabb tojás hozzáadása előtt mindig alaposan verjük fel.

  3. 03

    Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral. A tejet és a lisztet felváltva, fokozatosan keverjük a masszához.

  4. 04

    Osszuk el a tésztát a tortafromák között és nagyjából 30 perc alatt süssük aranybarnára. Akkor lesz készen, amikor a tészta már nem ragad, ha megszúrjuk. Hagyjuk kicsit hűlni!

  5. 05

    Közben elkészítjük a cukormázt. Ehhez a vajat a porcukorral és az eszpresszóval habosra keverjük.

  6. 06

    A diót egy serpenyőben megpirítjuk, és durvára aprítjuk. A banánt szeletekre vágjuk.

  7. 07

    A két tortát vízszintesen kettévágjuk. Az első felét megkenjük egy réteg karamellel, egy réteg kávés cukormázzal, a tetejét pedig megszórjuk banánszeletekkel és dióval. Ráhelyezünk egy második tortaréteget és ugyanezt megismételjük kétszer.

  8. 08

    Ezután bevonjuk a torta külsejét és tetejét cukormázzal. A tetejét dióval, banánszeletekkel és csokireszelékkel díszítjük.

  9. 09

    Tökéletes párosítás egy csésze kávé mellé.